velkonocne recepty

Vitamíny na kosti a kĺby obsahujú aj ryby či vajíčka: tipy pre zdravý veľkonočný stôl

Pripravujete pravidelne na Veľkú noc rôzne pochúťky, hlavné chody či šaláty? Prestrite tento rok stôl, ktorý bude bohatý na vitamín D3 a okrem chuťových pohárikov poteší aj vaše kĺby. Inšpirujte sa našimi tipmi na chutné a zdravé jedlá z ľahko dostupných surovín.

Vitamín D patrí medzi najdôležitejšiu kĺbovú výživu. Jeho dopĺňanie, aj formou výživových doplnkov na kĺby, je významnou prevenciou proti boľavým kolenám, lámavosti kostí či osteoporóze. Jar je skvelým obdobím, ako vitamín D získať aj prirodzenou cestou. 

Veľkonočné jedlá, ktoré sú výživou aj pre kĺby

Čerstvá zelenina, ryby či vajíčka sa hodia na sviatočný stôl a spravia dobrú službu vašim kostiam a kĺbom. Čo si z nich môžete pripraviť?

Pečený losos s bylinkami

Losos je skvelým zdrojom vitamínu D a navyše je jednoduchý na prípravu. Stačí ho potrieť olivovým olejom, posypať vašimi obľúbenými bylinkami a piecť v rúre asi 15 – 20 minút. Môžete si ho vychutnať samotný alebo s porciou šalátu, brokolice či inej čerstvej  zeleniny.

pečený losos v rúre
Zdroj: Shutterstock.com

Vajíčkový šalát 

Vajíčka sú taktiež dobrým zdrojom vitamínu D a veľkonočnou klasikou. Avšak pre bohatý obsah vitamínu odporúčame popozerať sa po tých z voľného výbehu. Uvarené vajíčka nakrájajte na malé kúsky, pridajte cibuľku, kôpor a majonézu. 

Ľahšou alternatívou klasickej majonézy je domáca jogurtová. Vytvoríte ju zmiešaním smotanového jogurtu, čajovej lyžičky citrónovej šťavy, horčice, soli, korenia, pažítky a olivového oleja. Šalát môžete podávať s pečivom alebo alebo ako predjedlo.

Pečené huby plnené vajíčkom

Obľubujete huby? Obsahujú vitamín D2 a hoci na čerstvé si musíte počkať do jesene, viete si nimi rýchlo a jednoducho osviežiť veľkonočný stôl. Naplňte ich napríklad vajíčkovou zmesou, upečte v rúre a doplňte bylinkami. 

Tuniaková nátierka

Ryby by ste pre správne fungovanie kostí mali konzumovať aspoň raz do týždňa. Tuniaková nátierka s chlebíkmi a vajíčkom navrchu spestrí jarný jedálniček. Ako na to? 

Ak nemáte k dispozícii čerstvého tuniaka, použite toho v konzerve. Tuniaka zlejte, zmiešajte s majonézou (môžete využiť opäť domácu), horčicou, jarnou cibuľkou, všetko rozmixujte dohladka a dochuťte podľa potreby. 

zdrava tuniakova natierka
Zdroj: Shutterstock.com

Kuracie rezne vo vajíčku a parmezáne

Aj kuracie rezne si môžete pripraviť zdravšie. Vytvorte si zmes z vajíčok (na 1 kg mäsa budete potrebovať 3 – 4 vajíčka), 3 strúčikov cesnaku, špaldovej strúhanky (množstvo podľa potreby) a soli a premiešajte spoločne s kuracím mäsom. 

Nechajte zmes nejaký čas odstáť, pridajte parmezán podľa chuti, premiešajte a pečte v rúre pri 190 °C zhruba 20 minút. Na potretie odporúčame rafinovaný repkový olej.

Čo ešte môžete zaradiť na váš stôl?

Aby ste svojim kĺbom dodali komplexnú výživu, na veľkonočný stôl môžete tiež pridať huspeninu, mäsový vývar či jedlá z karfiolu, kelu a listovej zeleniny celkovo. Pri dochucovaní siahnite po kurkume, orieškoch a ľanových či slnečnicových semienkach. Z ovocia sú výborným pomocníkom citrusové a bobuľové plody.

Dobrú chuť!