vitamin na kosti a klby
Osteoartróza

Kosti starnú spolu s nami. Je vitamín D čarovným vitamínom na kosti a kĺby?

Zamysleli ste sa niekedy nad takou samozrejmosťou ako sú ľudské kosti? Nie sú len neživými vecami, s ktorými zomrieme tak, ako sme sa narodili. Vyvíjajú sa, starnú a tiež s nami prežívajú naše turbulentné obdobia. Spomalí vitamín D ich starnutie?

Zloženie a stavba kostí

Začnime však pekne od Adama. Kostné tkanivo sa skladá z niekoľkých prvkov. Základom je kostná matrica tvorená prevažne kolagénom, ktorý umožňuje kostiam byť elastické a pevné. Potom je tu bunková zložka, ktorú predstavujú tri typy buniek:

  • osteoblasty – produkujú kostné tkanivo a sú nevyhnutné pre proces mineralizácie kostí, t.j. fixáciu minerálov v kostnej matrici,
  • osteoklasty – sú zodpovedné za deštrukciu a resorpciu (vstrebávanie) kostného tkaniva,
  • osteocyty – podieľajú sa na prestavbe kostí v reakcii na podnety rôzneho druhu.

Kostné tkanivo má tiež minerálnu zložku. Najmä vďaka obsahu fosforu a vápnika je obzvlášť tvrdé a odolné. Štruktúra kostí je tvorená z kompaktnej vonkajšej časti a hubovitej vnútornej časti  (vďaka nej sú ľahšie, pružnejšie a menej krehké). Kosti sú pokryté tenkou ochranou membránou, v ktorej sú umiestnené nervy citlivé na bolesť.

Počas života sa kosti menia a vyvíjajú

Dôležitou charakteristikou kostného tkaniva je jeho tendencia neustále sa meniť a opravovať v procese známom ako kostná remodelácia. Staršie tkanivo je zničené a odstránené (resorpcia) a postupne nahradené novým tkanivom (osteogenéza).

U detí, dospievajúcich a mladých ľudí približne do 20 rokov sa počas rastovej fázy kosti zväčšujú a spevňujú. V tomto období prevláda tvorba nového kostného tkaniva nad resorpciou. Počas nasledujúcich 5 až 10 rokov nastáva fáza konsolidácie, v ktorej sa dosiahne vrchol kostnej hmoty. Za normálnych podmienok proces remodelácie pravidelne pokračuje približne do veku 65 rokov u mužov a menopauzy u žien.

Vo vyššom veku sa prestavba stáva čoraz menej efektívnou a resorpcia má prednosť pred tvorbou nového kostného tkaniva. V kostiach sa znižuje koncentrácia minerálov a kostná hmota sa znižuje. Ak je strata obsahu minerálov v kostiach príliš veľká, dochádza k osteoporóze. Práve tá spôsobuje, že sú kosti slabé a krehké, čím sa zvyšuje riziko zlomenín.

Vitamín D ako výživový doplnok na kĺby i kosti

Všeobecne označujeme pojmom vitamín D skupinu molekúl, ktoré zohrávajú zásadnú úlohu v zdraví organizmu. Pomáhajú udržiavať normálnu hladinu vápnika v krvi. Prispievajú k črevnej absorpcii vápnika a fosforu, ktoré spolu s vitamínom D pomáhajú udržiavať normálne kosti a zuby.

Okrem toho, že sa podieľa na fyziologických procesoch regulácie a udržiavania kostného tkaniva, vitamín D vstupuje do hry v niekoľkých biologických funkciách, ako je napr. správne fungovanie imunitného systému.

Rednutie kosti
Zdroj: Dreamstime.com

Vitamín D2 alebo vitamín D3 ? Aký je medzi nimi rozdiel ? 

Hlavnými formami tohto vitamínu sú vitamín D2 (nachádza sa najmä v hubách) a vitamín D3 (dostupný v potravinách živočíšneho pôvodu), ktorý je účinnejšou formou.

Vitamín D sa syntetizuje v koži pod vplyvom slnečného žiarenia. Slnečné lúče v skutočnosti spúšťajú chemickú reakciu, ktorá premieňa prekurzor prítomný v kožných bunkách na vitamín D. Vitamín D, produkovaný týmto procesom nie je aktívny, a preto nemôže uplatniť svoj biologický účinok. Krvným riečiskom je transportovaný špecifickými proteínmi najskôr do pečene. Potom smeruje do obličiek, kde sa aktivuje pôsobením enzýmov. Biologicky aktívna forma je schopná viazať sa na špecifické receptory na povrchu buniek v rôznych tkanivách a orgánoch. Takto pôsobí ako hormón a reguluje rôzne biologické funkcie.

Prejavy nadbytku a nedostatku vitamínu D

V prípade nedostatku vitamínu D (hypovitaminózy) telo absorbuje menej vápnika a fosforu. To môže byť nedostatočné na udržanie zdravých kostí, čím sa zvyšuje riziko ich porúch. Nedostatok vitamínu D má za následok aj zníženú koncentráciu vápnika v krvi.

Opačná situácia, teda nadbytok vitamínu D, je pomerne zriedkavá. Je ťažké prijať nadmerné množstvo zo stravy, pretože potraviny vo všeobecnosti obsahujú malé množstvá. Treba však dávať pozor na dávkovanie doplnkov. Nadbytok vitamínu D môže spôsobiť príznaky intoxikácie, ako je vracanie, hnačka, kontrakcie a bolesti svalov.

Ako sa tvorí vitamín D

Ako už bolo spomenuté, vitamín D3 sa v pokožke tvorí pôsobením slnečného žiarenia. No napríklad starší ľudia, dlhodobo hospitalizovaní pacienti, ľudia s veľmi tmavou pokožkou či obyvatelia domovov dôchodcov a vo všeobecnosti všetci, ktorí nemajú možnosť tráviť čas vonku, sú vystavení väčšiemu riziku nedostatku vitamínu D.

Napokon, niektoré poruchy pečene a obličiek môžu interferovať s premenou vitamínu D na jeho aktívnu formu, zatiaľ čo niektoré chronické ochorenia, ako je cystická fibróza, celiakia a Crohnova choroba, môžu jeho vstrebávanie znižovať.

Potreba vitamínu D u žien

Pre ženy je príjem vápnika a vitamínu D dôležitý pre zdravie kostí. Dvojnásobne to platí v určitých fázach života, napríklad počas menopauzy, kedy môžu byť ženy vystavené zvýšenému riziku zlomenín. Výskyt zlomenín v dôsledku krehkosti kostí sa v skutočnosti zvyšuje s vekom – avšak viac u žien, ako u mužov.

Ako doplniť vitamín D zo stravy

Potravinové zdroje vitamínu D: 

  • rybí tuk (najmä olej z tresčej pečene – hlavný zdroj vitamínu D3), ale aj pečeň, losos a iné rybie produkty, ako je makrela, úhor, sleď a sardinka
  • vaječný žĺtok
  • mlieko a mliečne produkty
  • huby (najmä vitamín D2)

Ak sa nejedná o obohatené potraviny s pridaným vitamínom D, tak mlieko a mliečne výrobky ho obsahujú len málo.

Ako vidieť, potraviny obsahujúce vitamín D sú najmä živočíšneho pôvodu, takže napríklad pre vegánov nie sú alternatívou. Tam ale môžeme zaradiť výživové doplnky. Môžu obsahovať rôzne dávky vitamínu D, pričom za „zlatý štandard“ sa považuje dávka 2000 IU. Obsahuje ju aj Vitamin D3 vo forme rýchlo rozpustného filmu, ktorý sa v ústach rozpustí za pár sekúnd. Nie je potrebné zapíjať ho vodou a predstavuje vynikajúce riešenie pre každého, kto má problém s prehĺtaním tabliet alebo kapsúl. 

vitamín d v strave
Zdroj: Dreamstime.com

Vedeli ste že?

Vedeli ste že, keď užijete tabletu alebo pevnú kapsulu, tak podstatnú časť podanej účinnej zložky vaše telo nevyužije? Môže za to prechod dávkovej formy cez tráviacu sústavu a tzv. prvý prechod pečeňou, kedy sa účinná zložka metabolizuje. Vďaka tráviacim enzýmom, rôznemu pH a metabolizmu sa časť podanej dávky nevstrebe, telo ju jednoducho nedokáže využiť. 

Užívate dlhodobo vitamín D vo forme tabliet a stále máte jeho nízku hladinu? 

Riešením je VITAMIN D3 IBSA vo forme rýchlo rozpustného filmu. Stačí si ho položiť na jazyk a za pár sekúnd sa rozpustí bez potreby zapitia vodou. Vďaka patentovanej technológii IBSA FilmTec® sa rýchlo vstrebáva už v ústach, obchádza metabolizáciu pečeňou, čo zabezpečuje maximálne využitie podanej dávky 2000 IU.

Autor článku: RNDr. Monika Halmová 

Zdroje:

ADAMI, S., ROMAGNOLI, E., CARNEVALE, V.: Italian Society for Osteoporosis, Mineral Metabolism and Bone Diseases (SIOMMMS). Linee guida su prevenzione e trattamento dell’ipovitaminosi D con colecalciferolo. Reumatismo. 2011;63(3):129-47

CARLBERG, C., HAQ, A.: The concept of the personal vitamin D response index. J Steroid Biochem Mol Biol., 2018; 175(1), s. 12 – 17.

EBELING, P.R., ADLER, R.A., JONES, G. et al. : Management of Endocrine Disease: Therapeutics of Vitamin D. Eur J Endocrinol, 2018; 12;179(5), s. 239 – 259.

HINTZPETER, B., et al. : Higher Prevalence of Vitamin D Deficiency Is Associated with Immigrant Backround among Children and Adolescents in Germany, Journal of Nutrition, 2008; 138(8), s. 1482 – 1490.

LIPS, P., van SCHOOR, N.M.: The effect of vitamin D on bone and osteoporosis. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. 2011 Aug;25(4):585-91. doi: 10.1016/j.beem.2011.05.002. PMID: 21872800.

MOUKAYED, M., GRANT, V.B. : Molecular link between vitamin D and cancer prevention. Nutrients, 2013;5(1), s. 3993 – 4021.

PAYER, J., KILLINGER, Z. et al. : Osteoporóza. Bratislava, Herba, 2012: 251 s.

SUNYECZ J. A.: The use of calcium and vitamin D in the management of osteoporosis. Therapeutics and clinical risk management, 2008, 4(4), 827–836. https://doi.org/10.2147/tcrm.s3552